Home / Veelgestelde vragen


Kinderen / Ouders Schooldirecteuren en leerkrachten Partners / Gemeenten

Veelgestelde vragen - door schooldirecteuren/leerkrachten


 • Wat is De BeestenBende?

  De BeestenBende is een speciale club voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar die helpen bij het schoonhouden van hun eigen buurt. Inmiddels zijn al meer dan 10.000 kinderen lid (geweest) van deze club. 

 • Waarom is dit initiatief genomen?

  Zwerfafval staat stevig in de top 3 van grootste ergernissen onder de Nederlandse bevolking. Daar komt bij dat het opruimen van zwerfafval jaarlijks ongeveer 250 miljoen euro kost.

  De BeestenBende is opgericht om kinderen te betrekken bij het aanpakken van zwerfafval en het onderwerp ‘zwerfafval’ leuk te maken. Als we kinderen al op jonge leeftijd betrekken bij de zwerfafvalproblematiek, zal de kans dat ze op latere leeftijd zelf afval op de grond gooien enorm afnemen.

 • Waarom heet het dan De BeestenBende?

  Zoals de dierenverzorgers in het Dolfinarium verantwoordelijk zijn voor het park en de dieren, zo voelen de leden van De BeestenBende zich verantwoordelijk voor hun buurt. Zij zorgen er samen met hun team voor dat het in de buurt geen ‘beestenbende’ wordt. 

 • Hoe maken kinderen kennis met De BeestenBende?

  Om kinderen kennis te laten maken, gaat er regelmatig iemand van De BeestenBende bij scholen langs om iets te vertellen over het initiatief en kort het filmpje (dat ook op onze website staat) te laten zien. Vervolgens krijgen de kinderen een folder met alle informatie over De BeestenBende (tevens een inschrijfformulier) en een brief voor hun ouders.

 • Wat houdt dat in, zo'n schoolbezoek?

  Als een school aangeeft interesse te hebben, gaat De BeestenBende samen met deze school op zoek naar een geschikte dag om eenmalig langs te komen. Op die dag verzorgt De BeestenBende dan per groep een voorlichting van 20 à 30 minuten. Natuurlijk is het ook mogelijk om 1 presentatie te geven aan alle groepen tegelijk (als daar de voorkeur naar uitgaat), bijvoorbeeld in de aula. 

 • Om welke groepen gaat het?

  Om lid te worden van De BeestenBende moeten kinderen minimaal 6 jaar zijn. Om die reden gaan we alleen in de groepen 3 t/m 7 (en als een school dat wil ook groep 8) langs om een presentatie te geven. 

 • Hoe kunnen de kinderen zich opgeven?

  Kinderen kunnen zich op twee manieren inschrijven bij De BeestenBende. De eerste manier is door het aanmeldformulier (dat ze na afloop van de presentatie krijgen) in te vullen en op te sturen. De tweede manier is door op de website www.mijnbeestenbende.nl op de button ‘Lid worden’ te klikken.
 • Wat zijn pluspunten van De BeestenBende?

  Voor de kinderen: Samen met schoolvriendjes nieuwe avonturen meemaken in je eigen buurt, in de rol van een 'echte held', iets goeds betekenen voor de mensen en de dieren in jouw buurt, zo jong als je bent, De BeestenBende organiseert leuke uitjes en evenementen als dank voor je inzet

  Voor de school: De BeestenBende blijkt goed aan te sluiten bij veel bestaande schoolthema’s, deelnemende scholen in het hele land laten via De BeestenBende nog eens zien waar ze voor staan – bijvoorbeeld door de positieve publiciteit die het initiatief regelmatig met zich meebrengt, het project kost een school nauwelijks tijd of moeite. De BeestenBende regelt immers alles

  Een extra pluspunt geldt voor onze hele maatschappij: uit onderzoek blijkt dat De BeestenBende significant bijdraagt aan de positieve ontwikkeling van de houding en het gedrag van deelnemers, waar het gaat om milieu en leefbaarheid in het algemeen, en zwerfafval in het bijzonder.                    

  Wat zijn pluspunten van De BeestenBende?

 • Wat zeggen schooldirecteuren en leerkrachten over De BeestenBende?

 • Waar zijn BeestenBende-leden te vinden?

  De BeestenBende bestaat inmiddels 16 jaar en is al in meer dan 25 gemeentes (verdeeld over heel Nederland) actief geweest.