Veelgestelde vragen

Waarom heet het De BeestenBende?

Zoals de dierenverzorgers in de dierentuin verantwoordelijk zijn voor het park en de dieren, zo voelen de leden van De BeestenBende zich verantwoordelijk voor hun buurt. Zij zorgen er samen voor dat het in hun buurt geen ‘beestenbende’ wordt. En dat mens, dier en natuur mooi samen gaan.

Uit hoeveel kinderen moet een groepje bestaan?

Een BeestenBende-team kan al bestaan uit 1 kind en 1 begeleider. Er zit geen maximum aan hoe groot een BeestenBende-team mag zijn. Wel is het slim om in dat geval meerdere begeleiders aan het team toe te voegen. Op die manier kun je afwisselen.

Hoe vaak gaan BeestenBende-leden op pad om zwerfafval aan te pakken?

De bedoeling is dat de teams er minimaal één keer per maand op uit trekken, als groepje, onder begeleiding van een of meer ouders.

Wat doen we met de volle zakken?

In iedere gemeente is het net iets anders geregeld. Als je je inschrijft voor De BeestenBende ontvang je, bij de bevestiging van je aanmelding, ook meteen een informatie. In die pakket vind je alle informatie over wat je wel/niet moet oprapen, hoe je aan vuilniszakken komt en wat je met de volle afvalzakken mag doen.

Wat gebeurt er allemaal als je lid bent van De BeestenBende?

Zodra je je team hebt samengesteld en aangemeld, krijg je de materialen (outfits en knijpers). Samen met de volwassen begeleider (meestal een ouder) trekken de kinderen eropuit om hun eigen buurt schoon te houden. Als dank voor al hun inzet organiseren we regelmatig speciale evenementen voor de BeestenBende-leden, zoals:

• Rondleiding op een boerderij
• Op excursie met de boswachter
• Naar de première van een gave dierenfilm

Hoe maken kinderen kennis met De BeestenBende?

Om kinderen kennis te laten maken, gaat er regelmatig iemand bij scholen langs om iets te vertellen over De BeestenBende en kort het filmpje (dat ook op deze website staat) te laten zien. Vervolgens krijgen de kinderen een folder met alle informatie over De BeestenBende en een inschrijfformulier.

Waarom is De BeestenBende opgericht?

Zwerfafval staat stevig in de top 3 van grootste ergernissen onder de Nederlandse bevolking.  De BeestenBende is opgericht om kinderen te betrekken bij het aanpakken van zwerfafval en het onderwerp ‘zwerfafval’ leuk te maken. Wij willen jonge kinderen laten ontdekken én ervaren welke rol zij zelf (met plezier!) kunnen spelen in een gezonde symbiose van mens, dier en natuur.

Als we kinderen al op jonge leeftijd betrekken bij de zwerfafvalproblematiek, neemt de kans dat ze op latere leeftijd zelf afval op de grond gooien enorm af.

Wat houdt dat in, een schoolbezoek van De BeestenBende?

Tijdens een schoolbezoek geeft het BeestenBende-team in de klas bij de groepen 3 t/m 8 een presentatie. Die duurt ongeveer 20 minuten en gaat over zwerfafval en het gevaar voor dieren, mensen en natuur. En natuurlijk horen de kinderen alles over het goede werk van De BeestenBende. Na afloop van de presentatie krijgen alle kinderen een aanmeldformulier en een ouderbrief mee naar huis.